Pečeme s párou

Vypečená kůrka, nadýchaná střídka a pěkně buclatý bochník, který při pečení krásně naskočí? Sen každého domácího pekaře! Mistři pekaři na to mají svoje velké parní pece, ale co my malí domácí? 

Pan CuketkaMaškrtnica spojili síly spolu se značkou Electrolux a představují nový speciál pro PečemPecen věnovaný pečení s párou. Recepty, videa a spooousta pečiva!

Pečeme s párou!

Každý, kdo už pár chlebů upekl, ví, jak je pára pro přípravu chleba důležitá. Právě trocha vlhkosti navíc při pečení dělá rozdíl mezi šedavou a hrubé kůrkou a kůrku tak akorát tenkou, kaštanové vybarvenou a lesklou. Díky páře se kůrka neutváří hned, a tak může pečivo během prvních chvilek v troubě zvětšit svůj objem do maximální možné míry. Přitom nepopraská. 

Jen – jak páru do trouby dostat bez speciálního vybavení a nezničit přitom troubu? Trouby SteamBake už od začátku s připařováním počítají, což je pro pekaře dobrá zpráva. Do prohlubně v dolní části trouby nalijete trochu vody a během pár minut nahřívání se voda ohřeje a začne odpařovat. Kombinace speciálního horko vzduchu, pořádného těsnění a páry vytvoří skvělé prostředí pro ty nejlepší chleby!

Recepty

Bez nich se neobejdeme! Maškrtnica a pan Cuketka vám postupně představí 15 video receptů s nejkrásnější kůrkou i nadýchanou střídkou. Kynuté těsto pečené s párou, drobné pečivo, sváteční houstičky i bábovky.

Jako první ale začínáme s jidášky neboli ptáčky. Správné jidášky nemají být křupavé, ale hezky naducané, lesklé a měkké. To je s párou hračka. Naše jidášky jsou v té nejjednodušší variantě, ochucené pouze dávkou smetany, másla a medu i v těstě, další aromatické přísady jsou na vás. Hlavně je nepřepečte!

Náš druhý recept směřujeme k letní sézóně grilování. S receptem na žemle na hot dogy vám chceme ukázat, že i fast food může vypadat a hlavně chutnat úžasně. Žemle na klasický americký hotdog jsou něco mezi naším rohlíkem a hamburgerovou brioškou. Jsou nadýchané, připravené na pořádnou nálož náplně a přitom se nerozpadají. Určitě je zkuste!

Takhle bohatý toasťák jste ještě nejedli! Má úžasnou zlatou střídku, spirálu na řezu a voní krásně po skořici. Jak se dopracovat k výsledku vám ukážeme na našem videu – dýňový toastový chléb se skořicovou spirálou.

Chleby s obilnými kašemi jsou mezi pečivem jedinečné. Na zpracování jsou sice trochu náročnější, odmění se vám ale naprosto úžasnou vláčnou střídkou. Nic se nebojte – celý pracovní postup od A do Z vám ukážeme na videu! Recept na chléb s kaší z červené pšenice.

Je čas si rozšířit obzory! Tyhle nádherné bochánky plněné šlehačkou pečou na Velikonoce ve Švédku a říkají jim semlor. Jsou pěkně nadýcháné, s omládkem a voní po kardamomu. Tady je celý recept!

Velký svátek si říká o výstavní kousek. Náš mazanec je postavený na základu z omládku a pleteme ho ze čtyř pramenů. Nebojte, není to nic složitého a všechno vám ukážeme na videu!

Trouby Electrolux

Na jakých troubách recepty testujeme, pečeme a natáčíme? Tady se můžete mrknout na námi vyzkoušené trouby a všechno co umí. 

Trouba s pyrolýzou Electrolux SteamBake EOC5654AAX

Trouba, na které pro vás všechno odzkoušíme. Nabízí klasický horní a spodní ohřev, gril, gril s ventilátorem, ale také speciální „turbofunkce“ jako je spojení ventilátoru, grilu i spodního topného tělesa a spoustu dalších věcí (kompletní specifikace najdete tu). Pro nás pekaře je nejdůležitější horní a spodní ohřev a zejména opravdový horkovzduch ve spojení s připařováním, tedy SteamBake. 

Užijete i program na pečení pizzy a zabudovanou teplotní sondu, která umožní vytáhnout pečivo přesně v okamžiku, kdy je hotové – a nesušit ho tak zbytečně dlouho. U velkých mazanců a žitných chlebů je to nedocenitelný pomocník.
Skvělým bonusem nakonec je funkce pyrolýzy, která nás zbaví otravného čištění stěn trouby. Pro domácnost s dětmi je nutností bezpečnostní sklo, dětská pojistka a zámek programů, který ochrání pečení před nenechavými ručičkami. 

Trouba Electrolux SteamBake EOB5454AOX

Nerezová vestavná trouba, která nezklame. Podobně jako její vyšší kamarádka umožňuje vše potřebné včetně programu Pizza a zejména pečení s kruhovým topným tělesem s SteamBake funkcí. Trouba má také užitečný teleskopický výsuv a jednoduše rozebratelná a tím pádem úplně jednoduše vyčistitelná dvířka. Už žádné nedostupné připečeniny v meziskle!

Elektrický sporák EKI54950OX

Má všechno, co od sporáku potřebujete, a ještě něco navíc. Rychlá a výkonná indukční čtyř plotýnka umožní intuitivní bleskové vaření bez zbytečného úniku tepla. 

Trouba disponuje všemi potřebnými programy včetně unikátního systému na připařování PlusSteam. Horkovzduch, horní/dolní pečení, gril, ventilátor na mírné sušení, rozmrazování i oficiální povolenka na lití vody do trouby v jednom spotřebiči, který zapojíte do jakékoli kuchyně bez nutnosti instalace skříňky.


Pečeme s párou je komerční příloha PečemPecen.cz. Recepty obsahují product placement a vznikly za podpory značky Electrolux.