Pečeme s párou
Vypečená kůrka, nadýchaná střídka a pěkně buclatý bochník, který při pečení krásně naskočí? Sen každého domácího pekaře! Mistři pekaři na to mají svoje velké parní pece, ale co my malí domácí?
Pan Cuketka a Maškrtnica spojili síly spolu se značkou Electrolux a představují nový speciál pro PečemPecen věnovaný pečení s párou. Recepty, videa a spooousta pečiva!
Pečeme s párou!
Každý, kdo už pár chlebů upekl, ví, jak je pára pro přípravu chleba důležitá. Právě trocha vlhkosti navíc při pečení dělá rozdíl mezi šedavou a hrubé kůrkou a kůrku tak akorát tenkou, kaštanové vybarvenou a lesklou. Díky páře se kůrka neutváří hned, a tak může pečivo během prvních chvilek v troubě zvětšit svůj objem do maximální možné míry. Přitom nepopraská.
Jen – jak páru do trouby dostat bez speciálního vybavení a nezničit přitom troubu? Trouby SteamBake už od začátku s připařováním počítají, což je pro pekaře dobrá zpráva. Do prohlubně v dolní části trouby nalijete trochu vody a během pár minut nahřívání se voda ohřeje a začne odpařovat. Kombinace speciálního horko vzduchu, pořádného těsnění a páry vytvoří skvělé prostředí pro ty nejlepší chleby!
Recepty
Bez nich se neobejdeme! Maškrtnica a pan Cuketka vám postupně představí 15 video receptů s nejkrásnější kůrkou i nadýchanou střídkou. Kynuté těsto pečené s párou, drobné pečivo, sváteční houstičky i bábovky.
Jako první ale začínáme s jidášky neboli ptáčky. Správné jidášky nemají být křupavé, ale hezky naducané, lesklé a měkké. To je s párou hračka. Naše jidášky jsou v té nejjednodušší variantě, ochucené pouze dávkou smetany, másla a medu i v těstě, další aromatické přísady jsou na vás. Hlavně je nepřepečte!
Náš druhý recept směřujeme k letní sézóně grilování. S receptem na žemle na hot dogy vám chceme ukázat, že i fast food může vypadat a hlavně chutnat úžasně. Žemle na klasický americký hotdog jsou něco mezi naším rohlíkem a hamburgerovou brioškou. Jsou nadýchané, připravené na pořádnou nálož náplně a přitom se nerozpadají. Určitě je zkuste!
Takhle bohatý toasťák jste ještě nejedli! Má úžasnou zlatou střídku, spirálu na řezu a voní krásně po skořici. Jak se dopracovat k výsledku vám ukážeme na našem videu – dýňový toastový chléb se skořicovou spirálou.
Chleby s obilnými kašemi jsou mezi pečivem jedinečné. Na zpracování jsou sice trochu náročnější, odmění se vám ale naprosto úžasnou vláčnou střídkou. Nic se nebojte – celý pracovní postup od A do Z vám ukážeme na videu! Recept na chléb s kaší z červené pšenice.
Je čas si rozšířit obzory! Tyhle nádherné bochánky plněné šlehačkou pečou na Velikonoce ve Švédku a říkají jim semlor. Jsou pěkně nadýcháné, s omládkem a voní po kardamomu. Tady je celý recept!
Velký svátek si říká o výstavní kousek. Náš mazanec je postavený na základu z omládku a pleteme ho ze čtyř pramenů. Nebojte, není to nic složitého a všechno vám ukážeme na videu!
Nejlepší švédský vynález? Kannelbular! Skořicoví šneci s vůní másla a kardamomu. Naučíme vás jak zadělat těsto i jak šneky vytvarovat. Nic to není, všechno pro vás máme pěkně na videu!
Svátek letního slunovratu je tradiční a krásnou záležitostí zejména ve Švédsku, kde se při příležitosti tohoto svátku tančí a zpívá kolem májky a všichni společně si užívají krásného večera. Vzhledem k venkovním oslavám se chystají pikniková jídla, sladké jahody a lehké dezerty. Tenhle nadýchaný piškotový dort se šlehačkovou náplní se ovšem neztratí ani na našich letních oslavách!
Ideální letní housky na burgery. Dost tučné, aby hned nenasákly omáčkou a nerozpily se, ale zároveň akorát lehké a nadýchané, takže zbytečně nezasytí! Nepodceňte kvalitní vyhnětení a následné druhé kynutí, jen tak se povedou jako z dobré pekárny.
Vánoční nugátová hvězda – tohle je výstavní sváteční kousek, který na sebe strhne pozornost. Nelekněte se krásného vzoru ani náplně – není to vůbec složité. A vše vám ukážeme pěkně na videu krok za krokem.
Limpa je švédský chléb s vůní koření, sladu a pomeranče. Peče se často o svátcích. Kromě vůně je i příjemně nasládlý po přidaném sladu. Určitě si ho někdy zkuste upéct, my jsme z něho nadšení!
Trouby Electrolux
Na jakých troubách recepty testujeme, pečeme a natáčíme? Tady se můžete mrknout na námi vyzkoušené trouby a všechno co umí.
Trouba s pyrolýzou Electrolux SteamBake EOC5654AAX
Trouba, na které pro vás všechno odzkoušíme. Nabízí klasický horní a spodní ohřev, gril, gril s ventilátorem, ale také speciální „turbofunkce“ jako je spojení ventilátoru, grilu i spodního topného tělesa a spoustu dalších věcí (kompletní specifikace najdete tu). Pro nás pekaře je nejdůležitější horní a spodní ohřev a zejména opravdový horkovzduch ve spojení s připařováním, tedy SteamBake.
Užijete i program na pečení pizzy a zabudovanou teplotní sondu, která umožní vytáhnout pečivo přesně v okamžiku, kdy je hotové – a nesušit ho tak zbytečně dlouho. U velkých mazanců a žitných chlebů je to nedocenitelný pomocník.
Skvělým bonusem nakonec je funkce pyrolýzy, která nás zbaví otravného čištění stěn trouby. Pro domácnost s dětmi je nutností bezpečnostní sklo, dětská pojistka a zámek programů, který ochrání pečení před nenechavými ručičkami.
Trouba Electrolux SteamBake EOB5454AOX
Nerezová vestavná trouba, která nezklame. Podobně jako její vyšší kamarádka umožňuje vše potřebné včetně programu Pizza a zejména pečení s kruhovým topným tělesem s SteamBake funkcí. Trouba má také užitečný teleskopický výsuv a jednoduše rozebratelná a tím pádem úplně jednoduše vyčistitelná dvířka. Už žádné nedostupné připečeniny v meziskle!
Má všechno, co od sporáku potřebujete, a ještě něco navíc. Rychlá a výkonná indukční čtyř plotýnka umožní intuitivní bleskové vaření bez zbytečného úniku tepla.
Trouba disponuje všemi potřebnými programy včetně unikátního systému na připařování PlusSteam. Horkovzduch, horní/dolní pečení, gril, ventilátor na mírné sušení, rozmrazování i oficiální povolenka na lití vody do trouby v jednom spotřebiči, který zapojíte do jakékoli kuchyně bez nutnosti instalace skříňky.
Pečeme s párou je komerční příloha PečemPecen.cz. Recepty obsahují product placement a vznikly za podpory značky Electrolux.