Jahodový dort – Midsommartårta

Svátek letního slunovratu je tradiční a krásnou záležitostí zejména ve Švédsku, kde se při příležitosti tohoto svátku tančí a zpívá kolem májky a všichni společně si užívají krásného večera. Vzhledem k venkovním oslavám se chystají pikniková jídla, sladké jahody a lehké dezerty. Nadýchaný piškotový dort se šlehačkovou náplní se ovšem neztratí ani na našich letních oslavách!

Pečeme s párou

Recept na dort je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Naučíme vás extra nadýchaný letní piškot, který užijete jak ve formě dortu, tak i na jakékoli řezy. Pokud máte robot, není třeba ani oddělovat žloutky od bílků a přesto se vyhnete kypřicímu prášku — stačí, když stroj necháte pracovat dostatečně dlouho.
Korpus lze snadno upéct i částečně ořechový nebo bezlepkový, případně dvě lžíce mouky vyměnit za kakao. Pokud použijete neloupané mandle či ořechy, těsto získá tmavší barvu, ale také výraznější chuť.

Pro nižší dort můžete použít formu o průměru 23 cm, my těsto rozdělili do dvou forem o průměru 18 cm. Každý korpus jsme prokrojili jednou a získali tak 4 dostatečně vysoké vrstvy na to, aby přežily silnou zátěž, ale zároveň nebyly suché. 
Pokud použijte pouze jednu širokou formu, prokrojte maximálně na 3 vrstvy.

Vzhledem k velmi jemné konzistenci piškotu doporučujeme vystlat dno i boky forem pečicím papírem — nejde jen o pojistku proti přichycení těsta, ale i o ochranu při užívání starších forem s méně kvalitním povrchem. Pro přilnutí papíru k bokům formy stačí lehce pomazat tukem či postříkat vodou. V osvědčené formě stačí vymazat máslem a vysypat moukou, kokosem či oříšky.

Suroviny

4 vejce
200 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky (skvělá je i mouka napůl s mletými mandlemi)
3 lžíce horké vody
1 g soli

Vybavení: 1x 23cm forma nebo 2x 18cm forma.

Postup

1 Vejce rozklepněte do mísy, přidejte cukr a balonovou metlou nejdřívě na nižší, potom na vyšší rychlost šlehejte. Vaječná směs by měla postupně zbělat, zvětšit objem a zhoustnout do stabilní konzistence, asi jako holicí pěna. To potrvá cca 10 minut.

 2 Troubu nechte nahřát na 165 stupňů v režimu SteamBake, do spodní prohlubně nalijte vodu, pára pomůže, aby se korpus tolik nevyboulil i př použití horkovzduchu. Pokud pečete pouze jeden korpus nebo v menších formách a nepotřebujete využít horkovzduchu, lze použít i režimu klidného horního a dolního pečení na 170 stupňů.

3 Po dosažení zmiňované konzistence postupně za stálého šlehání vlijte do směsi 3-4 lžíce vařicí vody a dále šlehejte další cca 3 minuty.

4 Do ušlehané směsi pomalu ručně zamíchejte prosátou moukou nebo mouku s mletými mandlemi, suché suroviny rozdělte alespoň do tří dávek.

5 Těsto nalijte do připravené formy nebo forem. Pečte cca 40-45 minut, menším dortům stačí í 30-35 minut.

6 Připravené korpusy nechte vystydnout minimálně hodinu, mezitím si připravte náplň. Korpus lze připravit i den-dva dopředu, pokud ho pečlivě zabalíte a sestavený dort necháte alespoň několik hodin proležet, aby korpus opět zvláčněl.

Suroviny pro náplň

500 ml čerstvé smetany ke šlehání (33procentní)
250 g mascarpone
½ lžičky vanilkového prášku, vanilkový lusk nebo extrakt
40 g moučkového cukru
500 g jahod, očištěných a nakrájených na menší kousky
150 g oblíbeného džemu nebo silné šťávy, například z bezinkového sirupu

Postup a kompletace

1 Smetanu pomalu šlehejte s ostatními surovinami, dokud se nespojí. Poté můžete zvýšit rychlost a šlehat jako šlehačku — opatrně, raději šlehač vypínejte a stěrkou stírejte i z krajů, aby byla šlehačka dost pevná, ale nestalo se z ní máslo.Díky mascarpone si zachová lehkost, ale zároveň jí smetanový sýr dodá vyšší pevnost.

2 Korpusy prokrojte, jedno spodní část, tedy “dno” si nechte jako vrchní patro, bude hezky rovné. Lehce vyboulené nebo nedokonale rovné vrchní části můžete odkrojit nebo schovat pod vrstvami krému.

3 Na podnos nebo podložku naneste trochu krému a položte jedno patro. Potřete džemem nebo prokapejte šťávou, natřete trochou krému, vytvořte z krému okraj a naplňte jahodami nebo oblíbeným ovocem. Doplňte krém, přiklopte dalším patrem a pokračujte až k poslednímu — rovnému patru. To můžete lehce potřít krémem, nebo jen pocukrovat.
Dort můžete sníst hned, nebo ho nechat v lednici rozležet do druhého dne — pak se lépe krájí, protože se část vlhkosti vsákne do korpusu.

My náš dort na závěr ozdobili jak čerstvými jahodami, tak i letními jedlými květy ze zahrádky — použít můžete macešky, sedmikrásky, lichořeřišnici, šalvěj, bez, (nestříkané) růže, kvetoucí mátu nebo jiné bylinky (pozor ale na květy pažitky a dalších cibulovin, jejich aroma se k dortu příliš nehodí). Pokud vás dort jako z rukou víl neláká, klidně si květy odpusťte, krásný bude i jen s ovocem.