Žemle na hot dogy

Žemle na klasický americký hotdog jsou něco mezi naším rohlíkem a hamburgerovou brioškou. Chceme po nich, aby byly nadýchané, připravené na pořádnou nálož náplně a přitom se nerozpadly. Jak na takové ukázkové žemličky? Mrkněte se na naše video!

Pro větší vláčnost se často do těsta přidávají brambory nebo podmáslí či jiná forma kysaného mléka. Troška cukru pro správný americký pocit a trocha tuku pro zjemnění.

Opět platí, že výborně se s těstem pracuje hlavně po zchlazení – můžete si ho připravit klidně den dopředu ve větším a jeden den z něj tvarovat rohlíky a druhý třeba tousťák. Žemle výborně snesou i mražení, takže na hot-dog párty můžete být připravení kdykoli!

Pečeme s párou

Recept na žemle je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Suroviny

550 g hladké mouky
130 g podmáslí
110 g vody
40 g změklého másla
20 g slunečnicového oleje
25 g cukru (třtinový, řepný)
1 vejce
7 g sušeného droždí (20 g čerstvého)
10-11 g soli
vejce na potření
tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Suroviny vycházejí na 11-12 žemlí s gramáží cca 80 g. Do pekáčku o rozměrech 26 x 18 cm se jich vešlo 5, takže ideálně použít pekáčky dva a žemle udělat buď o chloupek těžší (90 g se ještě snese), nebo si udělat bokem houstičky nebo péct volně jako rohlíky (s úspěchem ozkoušeno).

Postup

1 Do mísy robota dejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Promíchejte. Přidejte vodu, podmáslí, olej, vejce a změklé máslo.

2 Vložte hnětací hák a hněťte asi 10-12 minut. Těsto bude pěkně kypré a bude trochu lepit. Zakryjte a nechte kynout 90 minut. 

3 Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na porce o hmotnosti asi 80 g. Každý dál těsta zpracujte do pochánku a nechte chvíli zakryté odpočinout. Poté bochánky válečkem rozválejte a srolujte (přesný postup tvarování omrkněte na videu).

4 Vytvarované těsto vložte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Zakryjte a nechte kynout asi 30 až 60 minut do znásobení těsta (můžete buď v troubě na minimu nebo při pokojové teplotě).

Troubu nechte předehřát na 190 °C na horkovzduch s připařováním (PlusSteam). Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.

Vykynuté žemličky potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut, dokud nejsou pěkně dozlatova.

Žemle vydrží vláčné s přehledem i do druhého dne. Pokud se je rozhodnete skladovat, můžete je bez problémů zmrazit na další použití. Při výrobě hot dogů pak doporučujeme žemle alespoň krátce napařit nebo opéct na másle. 

Hot dog 5× jinak

Upečeno? Teď zbývá jediné – pěkně žemle obložit. Mrkněte jak na hot dog 5× jinak!