Žirafí chléb

Tenhle toasťák s úžasným mramorováním vypadá i chutná naprosto parádně. Nenechte se zaskočit složitostí – celý postup není až tak složitý a všechno jsme pro vás natočili krok za krokem. Tak ať vám to pěkně mramoruje!

Suroviny

Rozpis je na jednu chlebovou formu  o délce cca 26 cm.

Kvásek
50 ml teplého mléka
50 g hladké mouky
5 g cukru
15 g čerstvého droždí

Kaše (vodní jíška)
120 g vody
100 g mouky

Barvicí pasta č. 1
15 g kakaa
2 lžíce vroucí vody

Barvicí pasta č. 2
6 g kakaa
cca 1 lžíce horké vody

Vodu ke kakau přilévejte po lžičkách, abyste dosáhli pasty bez hrudek, ale nesmí být příliš řídká.

Těsto
připravený kvásek
připravená kaše
110 g vlažného mléka
1 vejce
330 g hladké mouky
7 g soli
40 g cukru
70 g másla (pokud potřebujete použít olej, stačí 60 g)

Postup

1 Jako první připravíte kvásek — smíchejte všechny suroviny na něj a nechte ho vzejít.

2 Zároveň připravte kaši, která těsto zvláční. Tuto kaši připravíte tak, že vodu uvaříte a promícháte s moukou na kaši bez hrudek, necháte vystydnout do vlažné teploty (klidně den předem, uschovejte mezitím v lednici).

3 Uhněťte těsto do hladké hmoty bez přidání tuku (v robotu asi 10-12 minut), poté přidejte tuk a dohnětejte do těsta, které lze vytáhnout do tenké blanky — nebo alespoň do co nejjemnější konzistence (dohromady cca 20 minut).

4 Těsto rozdělte na 3 části, jednu nechte čistou, druhou obarvěte menší porcí barvicí pasty, třetí největší porcí pasty jako ve videu, ručně — do robotu jsou to malé porce. Druhá možnost je připravit si dohromady větší množství barvicí pasty a do jednoho těsta jí dát více, do druhého méně.

5 Těsta nechte přikrytá cca 45 minut kynout, poté rozdělte a vytvarujte dle videa na olejem mírně vymazané ploše.

6 Těsto nechte kynout ve formě asi 1-1,5 hodiny do znásobení. Oroste jej rozprašovačem a zavřete do vypnuté trouby nebo zapněte na 20 minut program kynutí (a dále nechte jen kynout ve vypnuté troubě na zbytkové teplo a vlhko). Časy kynutí závisí na teplotě, řiďte se vzrůstem těsta. 

7 Pečte asi 45 minut na program BakeSteam nebo s využitím programu chléb.