Špaldový koláč

Voňavý koláč z celozrnné špaldové mouky, kerý se vždycky povede? Máme a společně s Maškrtnica.cz vás naučíme jak ho upéct!

Přidávání celozrnné mouky do klasických receptů často nedopadá úplně nejlépe. My pro vás ale máme recept, který s vlastnostmi celozrnné špaldové mouky naopak předem počítá.

Recept je asi nejpodobnější ovocné bublanině. Chuť a vůně celozrnné špaldové mouky v něm pěkně vynikne. Přídavek šťavnatého ovce, voňavého másla a mletých mandlí pak z koláče dělají úplnou pecku. Podívejte se na video, je to navíc všechno opravdu jednoduché.

Pečeme se špaldou

Recept je součástí speciálu Pečeme se špaldou, který pro vás připravili pan Cuketka, Maškrtnica a Babiččina volba. Mrkněte se určitě i na druhý recept, který zase používá pšeničnou mouku hladkou.

Suroviny

2 vejce 
1 g soli
125 g krupicového cukru
75 g smetany (10 % tuku)
110 g másla
5 g prášku do pečiva
180 g špaldové celozrnné mouky
50 g mletých mandlí
8 švestek nebo blum, vypeckovaných a nakrájených (lze i mražené)
50 g krájených mandlí na odzdobu
15 g másla na vymazání formy 

Postup

1 Mouku, mleté mandle, sůl a kypřicí prášek vsypte do mísy a promíchejte. Rozpusťte si máslo a dejte nahřát troubu na 180 stupňů.

2 V jiné míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. Přilijte smetanu, smíchejte a postupně přisypejte připravené suché suroviny. Opět důkladně promíchejte. Ve dvou dávkách přilijte a promíchejte rozpuštěné máslo.

3 Formu pořádně vymažte máslem a vysypejte plátky mandlí. Krásně dokřupava se vypečou a ozdobí koláč i z boku. Do vymazané a vysypané formy nalijte těsto, rozetřete a poklaďte švestkami. Pocukrujte a posypejte mandlemi.

4 Pečte asi 35-45 minut na 180 °C. Doba pečení se může lišit v závislosti na materiálu formy a zkušenosti s vaší troubou (v keramické to trvá většinou déle).