Makovky z kvasu
Jednoduchý recept na loupáčky nebo chcete-li makovky z kvásku. Natočili jsme je pro vás pěkně po lopatě s podrobným postupem, ať to hezky zvládnete!
Pečeme s párou
Recept na makovky je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.
Suroviny
220 g zralého pšeničného kvasu (předem připraveného z cca 100 g hladké mouky, 100 g vody, 30 g pravidelně živeného kvasu a 25 g cukru)
350 g mouky (hladké nebo kombinace hladké a polohrubé)
40 g sádla
40 g másla
130-150 g mléka
70 g cukru
7 g soli
1 vejce
mák k dozdobení
Postup
1 Kvas si připravte přibližně cca 8-12 hodin, v závislosti na teplotě to může trvat kratší nebo delší čas. Doporučujeme ho míchat v odměrce, abyste viděli, jak zvětšuje objem – oproti startovní pozici by se měl ztrojnásobit.
2 Těsto uhněťte do krásně nelepivé koule, podle potřeby přidejte trochu mléka – ne mnoho, těsta na rohlíky a loupáky potřebují být tužší, aby se nerozplizla.
3 Nejdřív hněťte cca 10 minut bez tuku, pak přidejte máslo a sádlo a dalších cca 10 minut nechte hníst.
4 Nechte vykynout – ideálně v teple kolem 27-30 stupňů (´třeba v zavřené troubě se zaplým světlem), pokud si vzpomenete, můžete těsto prohníst či přeložit. Kynutí potrvá kolem 3-5 hodin.
5 Poté vytvarujte – těsto rozdělte na cca 70g kousky, předtvarujte bochánky a pak je po jednom vyválejte na delší ovál, který srolujte. Cíp umístěte pod loupák, aby se vám nerozrolovával.
6 Nechte kynout pomašlované nebo dost orosené v zavřené troubě přes noc cca 6-9 hodin. Opět záleží na teple, ale netřeba to s ním přehánět.
Pokud vám dokynutí časově vychází na večer, kdy loupáčky mít nechcete, vychlaďte po prvním kynutí samotné těsto a srolujte loupáky, až se to bude hodit — nezabere to tolik místa v lednici a nezískají tlustější kůrku, jako se někdy stane, když se nechá dlouho kynout těsto v lednici a následně ještě delší dobu v pokojové teplotě.
7 Poté znovu pomašlujte, posypejte mákem a upečte na 190-200 stupňů, do začátku s párou, potrvá to kolem 15 minut.
Raději byste klasiku z droždí?
Recept je prakticky stejný (ubíráme jen trochu cukru, protože ho nesní divoké kvašení), jen zaděláte místo kvasu kvásek a časy se vám o dost zkrátí.
Kvásek
připravte předem z cca 100 g hladké mouky, 100 g vody, 20 g droždí a 10 g cukru
Nechte 15-30 minut v teple vzejít, pak přidejte zbylé surovinyˇ. Tuk až v polovině hnětení, stejně jako u horní verze.
350 g mouky (hladké nebo kombinace hladké a polohrubé)
40 g sádla
40 g másla
130-150 g mléka
70 g cukru
7 g soli
1 vejce
mák k dozdobení
Těsto pokyne na dvojnásobek přibližně hodinu, poté nechte nakynout i finální tvary další půl až hodinu v teple a vlhku (orosené v zavřené troubě).
Pokud je chcete mít k snídani, přes noc je lze zchladit v lednici nebo v zimě na balkoně (přikryté folií) a vytáhnout například až ráno a jen nechat přijít k sobě, než se nahřeje trouba — pokud jsou nakynuté z lednice akorát, klidně je dejte do trouby i přímo z ní.