Litý kynutý koláč
Tenhle recept voní létem! Kvásek z droždí, jednoduché lité těsto a spousta ovoce s máslovou drobenkou. Neznáme lepší program na letní víkend.
Pečeme s párou
Recept na koláč je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.
Suroviny
kvásek z droždí (90 ml vlažného mléka, 30 g cukru, 80 g mouky a 15 g droždí)
250 g polohrubé mouky
1 vejce
125-160 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
75 g cukru (část vanilkový)
3 g soli
1 lžička citronové kůry
400 g ovoce (borůvky, meruňky nebo směs jiného oblíbeného ovoce)
Na drobenku:
120 g mouky (skvělá je i částečně z mandlové mouky)
120 g cukru
100 g studeného másla na kostky
Postup
1 Připravte si kvásek z 90 ml vlažného mléka, 30 g cukru, 80 g mouky a 15 g droždí. Umíchejte na kašičku a nechte rozbublat asi 15-30 minut.
2 Veškeré suroviny spolu v míse smíchejte a mléko dolévejte postupně tak, aby těsto šlo roztírat a lít podobně, jako třené.
Nechte asi nakynout v míse (v závislosti na tplotě to potrvá 45-90 minut), mezitím si připravte ovoce a drobenku.
3 Suroviny na drobenku promíchejte a promačkejte tak, aby vznikla drobenka. Lze uchovat v lednici až týden, nemusí se spotřebovat všechna na jeden koláč ;)
4 Těsto rozetřete na plech, poklaďte ovocem, posypejte drobenkou a nechte ještě přibližně půl hodiny v teple (žárovky) odpočívat. Pokud chcete použít koláčovou formu, budou potřeba dvě.
5 Troubu nahřejte na 175-180 stupňů a pečte asi 30 minut v režimu SteamBake (při rozehřívání nalijte do prohlubně 0.5 dcl vody). Pečete-li obyčejně, se vsazením koláče troubu můžete zavlažit rozprašovačem.
V keramické nebo skleněné formě může pečení trvat o 10-15 minut déle.
Pokud chcete použít kvas pšeničný nebo LM, můžete, ale počítejte s cca 4x dobou kynutí u obou fází.
Pokud chcete použít mražené ovoce, nechte ho povolit, nebo ho rozsypejte až na ve formě podruhé nakynuté těsto.