Celozrnný žitný chléb

Tohle je základní žitný chléb do formy z celozrnné mouky. Je vážně jednoduchý a kromě kvásku vlastně nic složitého nepotřebujete. O vše se postará forma a pomalejší pečení.
Nepotřebuje chlazení v lednici, naopak, léto a vyšší teploty mu svědčí — forma ho podrží v opratích!

Suroviny

Na kvas:
20 g žitného kvasu
160 g vody
160 g celozrnné žitné mouky

Na těsto:
350 g kvasu 
400 g žitné celozrnné mouky
350 g vody
30 g semínek
30 g sladu (sladěnky, popř. medu)
12 g soli

Postup

1 Přibližně 10-12 hodin předem si zadělejte kvas. Smíchejte 20 g kvásku z lednice, k tomu přidejte žitnou mouku a vodu. Přikryjte pokličkou a nechte prokvasit – kvas by se měl cca 2x zvětšit.

2 Do mísy nalijte kvas (do sklenice do lednice opět oddělte lžičku z něj, kterou dokrmte lžičkou mouky a vody), přidejte vodu, slad, semínka a promíchejte. Poté přidejte mouku a sůl domíchejte těsto – nepotrvá dlouho a získáte hmotu o struktuře cementu, což je to, co potřebujete.

3 Vymažte 25cm formu máslem a vysypejte ji oblíbenými semínky. Těsto do ní stěrkou přeložte a mokrou rukou ho uhlaďte. Posypejte moukou nebo semínky, ta do ní mírně zatlačte.

4 Nechte nakynout ca na 2x v zavřené troubě, těsto začne na povrchu praskat. V závislosti na teplotě to potrvá 3-5 hodin.

Poté vyndejte a předehřejte troubu na střední parní výkon, 210 stupňů.

6 Vložte chléb a pečte asi hodinu, popřípadě v polovině pečení do bochníku zapíchntěte teplotní sondu a pečte na teplotu 99 °C.
Bez parního programu pečte podobně, jen chléb před pečením oroste rozprašovačem nebo troubu zapařte v začátku. Pokud máte rádi měkčí chléb, můžete ho ještě teplý zabalit do utěrky.